Doğalgaz Sayaç Hizmetleri
Sayaçların sağlıklı işleyişi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından çıkarılan Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği nin 43. maddesi doğrultusunda 1 yılı geçmemek kaydıyla Şirketimiz elemanları tarafından periyodik olarak kontrol edilir.
Şirketimiz, gerekli gördüğü zamanda, müşterinin nezaretinde olsun veya olmasın sayaçları her zaman kontrol edebilir. Yapılan kontrolde sayaçta arıza tespit edilirse, endeks değerini de içeren tutanak düzenlenerek çalışır durumda başka bir sayaç takılır.
Yapılan yıllık periyodik bakım sonucunda abonenin sayacı başka bir sayaçla (20 m3 avans kredili) değiştirilmişse, abonenin doğalgaz kullanabilmesi için yetkili servisin verdiği ya da posta kutusuna bıraktığı yeni kartla ve sayaç değişim formuyla birlikte sayaç ve kart değişim servisimize gelmesi gerekmektedir.
Yapılan periyodik kontroller sonucunda “Görüntü yok, gaz geçişi var”, “Endeks saymıyor, ekran karışık” arızaları nedeniyle değiştirilen sayaçlara, Sanayi Bakanlığı Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürlüğü nün Şirketimize gönderdiği rapor doğrultusunda ve EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 42. maddesine göre vasati işlem yapılır.
Yetkili servis tarafından yapılan periyodik kontrol sonucunda aboneye periyodik kontrol formu bırakılır. Abonenin doğalgaz kullanabilmesi için kartını sayaca takması gerekmektedir.
10 yılını dolduran sayaçlar, 3516 sayılı Ölçü ve Ayar Kanunu mevzuatına göre kalibrasyon ve damga işlemleri yapılmak üzere yetkili servis tarafından değiştirilir. Değişim formu aboneye verilir. Eğer abone evde yoksa posta kutusuna bırakılır.
Kartlı sayaçlarda aboneye 20 m3 avans kredili sayaç takılır. Değişen sayaca ait yeni kart aboneye verilir. Abonenin yeni kartını sayaca takması gerekir. Eski sayacında bulunan kredi, gaz satış birimlerinden alacağı bir miktar krediyle birlikte yeni kartına yüklenir. Ayrıca abonenin eski kartını, sayaç ve kart değişim servisimize getirmesi gerekmektedir.
Mekanik sayaçlar için de ilgili uyarı etiketi, tesisat vanasına takılır. Bu uyarıda, abonenin doğalgaz kullanabilmesi için öncelikle doğalgaz tesisat vanasını açık pozisyona getirdikten sonra, sistemin hava tahliyesini yapması ve ortamı havalandırması gerektiği belirtilir.